Att tänka på när det gäller djur och veterinärvård

Det finns många anledningar att skaffa sig ett husdjur. Oavsett vilken typ av husdjur man skaffar så blir det ett bra sällskap och många gånger en fullvärdig familjemedlem. Det är verkligen viktigt att tänka till innan man skaffar ett djur då det innebär en skyldighet att ta hand om djuret från den dagen man hämtar det.

Skaffar man hund så får man förutom det trevliga sällskapet även en träningskamrat. Med en hund blir man tvungen att gå på promenader och det är ju ett utmärkt sätt att förbättra hälsan på.

Vad är viktigt att tänka på när man har husdjur?

Förutom allt det grundliga som att ge mat, vatten och sällskap, så rekommenderas det även starkt att man tecknar en försäkring. Det är en tråkig kostnad, men den kan vara värd det flera gånger om då veterinärvården i Sverige är extremt dyr. En operation av något slag kan kosta flera tiotusentals kronor utan försäkring och det är endast en liten del av oss som kan hantera en sådan utgift.

Har man inte tagit ett aktivt val att teckna en försäkring och något skulle hända kan det därmed bli en stor ekonomisk smäll. Även som veterinärklinik kan det vara svårt att kräva in sådana summor från en djurägare. Det finns dock sätt att få hjälp med exempelvis betalningsföreläggande och delgivning på ett enkelt och smidigt sätt. Har man det bra ställt är det även värt att en gång om året be om ett blodprov på husdjuret för att se hur djuret mår inombords. På så sätt kan man upptäcka eller förebygga eventuella sjukdomar för djuret.

Tips om du inte har råd med veterinärvård

Som redan nämnts är veterinärvården i Sverige dyr. Men i vissa fall kan man faktiskt komma runt den stora ekonomiska påfrestningen som veterinärvård kan innebära. I akuta fall är det svårt, men om ditt djur har ett problem som kräver avancerad icke-akut vård, så kan man åka utomlands för att kunna ta del av bra veterinärvård till ett betydligt lägre pris. Varför veterinärvården är så dyr i Sverige är något som politikerna borde ta upp, för uppenbarligen så kan andra länder ha priser som motsvarar mellan 20-30 % av de svenska veterinärvårdspriserna. Om du funderar på att åka utomlands för veterinärvård så måste du dock se till att kontakta en klinik som kan hjälpa till med det aktuella problemet och eventuellt skicka över röntgenbilder eller liknande. Du måste dessutom beräkna in kostnader för flygresa, uppehälle och även eventuella vaccinationer och pass som kan behövas.

För att sammanfatta så kan det vara värt att överväga ett besök hos en veterinär utomlands om man känner att kostnaderna skulle skena för liknande vård i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona