Djurförsäkring – viktigt vid veterinärbesök

Alla djurägare som har varit med om att deras älsklingar blivit akut sjuka har sannolikt känt stor lättnad när de kunnat lämna över djuren i en veterinärs kompetenta vård. Men lättnaden kan förvandlas till chock när man ser notan för behandling och eventuell övernattning på djurkliniken, för att inte tala om operation – då kommer man snabbt upp i femsiffriga belopp. Något som är mycket viktigt när man äger ett husdjur är därför att man har det försäkrat, för man vet aldrig när man kommer att behöva besöka en veterinär. Innan man tecknar en försäkring för sitt djur finns det dock några saker man ska tänka på.

En sådan sak är till exempel vilken eller vilka typer av försäkring man ska teckna för sitt djur. Om man bara har djuret som sällskap räcker det vanligtvis med en veterinärvårdsförsäkring, det vill säga en försäkring som täcker en del av kostnaden vid ett veterinärbesök. Om man däremot är beroende av djuret för sin inkomst, till exempel om man driver en kennel med avelshundar, kan det också vara en bra idé att teckna en livförsäkring för hunden. Det gör att man får ekonomisk ersättning om hunden skulle avlida.

När man så vet vilken försäkring man behöver är det dags att höra sig för hos olika försäkringsbolag, och jämföra deras villkor. Jämför till exempel premien, självrisken och vad de olika försäkringarna faktiskt täcker. Något annat som är viktigt att kontrollera är vilka undantag som gäller hos de olika försäkringsbolagen. Det är till exempel vanligt att försäkringar inte täcker vissa sjukdomar hos vissa raser, eftersom hundaveln har gjort att de är vanligt förekommande hos just de raserna. Man kan spara många tusenlappar i längden på att hitta den försäkring som är bäst anpassad efter ens egna behov och ens egen hundras.

Slutligen ska man se till att försäkra sitt djur så snart som möjligt, helst redan när man hämtar djuret från uppfödaren eller djurbutiken. Det beror dels på att olyckan kan vara framme när man minst anar det, dels på att försäkringens kostnad påverkas av hur gammalt djuret är när man tecknar försäkringen. En löpande försäkring som tecknades när en hund var valp blir till exempel billigare än en försäkring som nytecknas när den är äldre. Vissa försäkringsbolag vägrar till och med att försäkra hundar över en viss ålder.

Om du själv håller på att utbilda dig till veterinär, och har planer på att öppna en egen klinik, kommer du att befinna dig på andra sidan av räkningen, så att säga, och det finns saker som är viktiga att tänka på även när man är den som utfärdar räkningar på femsiffriga belopp. En är att det kan vara bra att ha en plan B, ifall en kund utan försäkring inte kan eller vill betala räkningen. Att stå utan en så stor inkomst kan ju skada både klinikens verksamhet och ens personliga ekonomi. Därför kan det vara bra att i sådana lägen kunna kontakta ett företag som Fakturino, som kan hjälpa till med att sälja fakturor. På det sättet kan man få in pengarna direkt, och låta någon annan ta risken att kunden inte betalar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona