Eftervård av husdjur

Om man har husdjur får man räkna med att gå till veterinären många gånger under deras liv. Det börjar med vaccinationer och hälsokontroller när de är unga och fortsätter senare med årliga hälsobesök, ingrepp, pälsvård, avlägsnande av parasiter och ibland även akutvård.

Som ägare har man ett ansvar att hålla sig uppdaterad och informerad vad gäller skötseln av djuren så att de alltid får den bästa omvårdnaden. De är ju våra pälsvänner och de förtjänar alltid det bästa. Många veterinärkliniker har bra och informativa nyhetsbrev, precis som många andra företag, och här kan man hitta allt från tips på hur man bäst tar hand om sitt husdjur till vilka leksaker som passar bäst och om det finns erbjudanden och rabatter på särskilda produkter.

En av de allvarligare anledningarna till att gå till en veterinär är om ett djur behöver opereras. Det kan handla om att det ska kastreras, att en tumör ska avlägsnas eller att en olycka har inträffat och precis som hos människor krävs särskild omvårdnad efter operationen för att återhämtningen och tillfrisknandet ska gå så snabbt och smärtfritt som möjligt. Bara för att ingreppet är över betyder det inte att det inte finns vissa risker och komplikationer som kan inträffa, och därför är det viktigt att man vet om hur man kan ta hand om sin lilla älskling.

Efter ingreppet

De flesta veterinärkliniker ser till att djuret har vaknat ordentligt från sin narkos när operationen är över, men ofta är det fortfarande lite slött eller groggy när det kommer hem. Oavsett om man har till exempel en hund, katt eller kanin är följande

tips om eftervård viktiga att man observerar under de närmaste dygnen.

  • Lugn och ro. Se till att djuret inte blir stressat eller stört av sin omgivning. Man kan göra iordning en liten hörna där det är lugnt och skönt för djuret att koppla av. Se dock till att du har uppsyn och att du snabbt kan komma åt djuret om det behövs.
  • Näring. När man har genomgått en operation är det mycket viktigt att man får i sig vätska och näring efteråt för att undvika

uttorkning och när det kommer till djur är detta upp till ägaren att se till. Däremot får ett djur som inte vaknat ordentligt absolut inte inta vare sig mat eller vatten, då dess sväljreflexer fortfarande kan vara svaga och att det finns risk att de sätter i vrångstrupen eller får vätska i lungorna, vilket i sin tur kan få allvarliga konsekvenser som lunginflammation.

  • Medicinering och rengöring. Veterinärer brukar ge ägarna mediciner som antibiotika eller smärtstillande, och man bör absolut följa deras råd till punkt och pricka. Har man svårt att administrera medicinen kan man få hjälp med det av en veterinärskötare. Man bör också hålla sår och stygn rena och se till att djuret inte kommer åt den del av kroppen där ingreppet gjorts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona