Munhygien hos husdjur

Hur ofta borstar du dina tänder per dag?

Var ditt svar minst två gånger om dagen så följer du redan de grundläggande riktlinjerna som lagts ut av organisationen World Dental Federation.

Hur ofta borstar däremot ditt husdjur sina tänder per dag?

Det kan ditt husdjur självklart inte göra! Du som ägare är ansvarig för ditt husdjurs munhygien. Det är viktigt att du utbildar dig själv kring detta så att du kan ta hand om ditt älskade husdjur på absolut bästa sätt.

Veterinärtandläkare

Enligt World Veterinary Association är dentalproblem de mest vanliga och smärtsamma problem som veterinärer behandlar, hos både katter och hundar. Veterinärtandläkare finns vanligtvis inte på din lokala vårdcentral. Till följd av det kan det vara lite svårare att få tag på dem. Det är också så att många husdjursägare inte har mycket kunskap om dentalvård för husdjur. Känner du till någon som faktiskt borstar tänderna på sina husdjur? Det är inte så sannolikt att du gör det, men det är definitivt värt att göra eftersom det kan ha en enormt positiv effekt på ens husdjurs livskvalitet.

Borsta tänderna

Det bästa sättet att ta hand om ett djurs tänder är att borsta dem regelbundet. Borsta gärna uppifrån ner då detta är enklare att göra och oftast mer effektivt. Du kan använda dig av en tandborste med mjuka borst tillsammans med en saltlösning eller tandkräm som tillverkats specifikt för djur. Rådgör även med din veterinär om huruvida du kan använda dig av en eltandborste för ditt husdjur.

Genom att borsta ditt husdjurs tänder hjälper du till att avlägsna bakteriebeläggningar och plack. Borstar du inte bort placken så hårdnar den eventuellt och blir till tandsten. Detta kan leda till bland annat tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation kan i sin tur leda till tandböld, dålig andedräkt och ditt husdjur kan komma att förlora en del tänder. Allt detta kan vara väldigt smärtsamt för din fyrbenade vän, även om hen kanske inte visar det utåt, och det kan även leda till ett antal beteendeproblem. Man förbrukar också en hel del antibiotika för att bota dessa åkommor, vilket är ett problem i sig.

Sammanfattning

Att borsta tänderna på ditt husdjur är alltså väldigt viktigt. Andra saker du som ägare kan göra för att förbättra munhygienen hos din hund eller katt är att ge dem mjuka leksaker att tugga på, vilket hjälper till med att avlägsna plack. Se bara till så att dessa tuggleksaker är säkra för ditt djur och att de är mjuka nog så att de inte skadar tänderna. Du kan fråga din veterinär om hen rekommenderar att du använder fluortandkräm, då detta kan bidra till att förebygga plack.

Se till så att du regelbundet tar in husdjuret till en veterinärtandläkare så slipper du all oro kring detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona