Skötsel av husdjurets tänder

Om man har djur är det självklart att också ta hand om dem, men hur ska man egentligen ta hand om de älskade djurens tänder? Många tror att husdjurens tänder sköter sig själv genom att djuren får mat och kanske lite godis eller ett tuggben då och då, men är så verkligen fallet? Många märker först att djuret har problem med tänderna när djuret slutar äta eller börjar lukta riktigt illa ur munnen. Det finns dock en del man kan göra innan det hinner gå så långt och i den här artikeln ska vi gå igenom några av de saker man som djurägare kan göra för att förhindra mun- och tandproblem hos sitt djur. Om djuret en gång fått problem med tänderna är det än viktigare att i fortsättningen ta hand om djurets mun och se till att problemen inte kommer tillbaka, eller att man får bukt med dem i god tid.

Vad beror dålig tandhälsa på?

Dålig tandhälsa hos djur kan bero på flera saker. djuren lever längre och får sämre tänder, helt naturligt – precis som hos oss människor. Djuret kan också råka slå av en tand i lek eller bita av en tand i samband med mat eller när den tuggar på ett ben, pinne eller en leksak. Ett djur kan också ha dåliga tänder på grund av ärftliga faktorer. Det viktiga är att hålla koll på sitt djurs mun. Om man någon gång i veckan tar sig tid att borsta sitt djurs tänder, antingen med tandborste och tandkräm för djur, eller om man bara gnuggar tänderna med en duk, kan man undvika att djuret får tandsten och så småningom också tandlossning. Dålig tandhälsa kan också förhindras om man ser till att djuret äter bra och omväxlande mat och får sysselsätta tänderna på olika sätt. Man bör dock titta till tänderna då och då för att se till att ingen tand gått av eller liknande. Om så skett behöver man omgående söka hjälp för att förhindra fortsatta problem.

Vad gör man vid munproblem hos djur?

Om ett husdjur fått problem med tänderna kan man söka sig till närmaste veterinär. Har djuret mycket ont kan man, precis som för människor söka sig till akut tandvård stockholm och då tar en veterinär hand om djuret. Akut veterinärvård finns också på flera andra ställen i landet, och det är bra att söka kontakt så fort som möjligt om man upptäcker problem med ett djurs mun. Om man låter det gå för långt kan husdjuret få svårt att äta för resten av sitt liv. Om man tar kontakt med veterinär i tid kan de till exempel dra ut eller laga avslagna eller trasiga tänder. De kan också ta bort tänder som sitter löst. Om djuret har tandsten kan denna avlägsnas av veterinären och på så sätt kan man i god tid förhindra eventuell tandlossning som både kan göra ont och irritera djuret på flera olika sätt. Hos veterinären kan man också få råd om hur man ska sköta djurets mun.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona