Sveriges bästa veterinär?

Många har kanske sett tv-serien om Noel Fitzpatrick, en irländsk veterinär som har kommit att kallas ”världens bästa veterinär” (vilket också är titeln på tv-serien). Fitzpatrick har drygt 200 anställda och driver en av de mest avancerade djurklinikerna i världen, där han ofta tar sig an hundar och djur med sjukdomar eller skador som har gjort att andra veterinärer dömt ut dem som hopplösa fall. Tittare har kunnat se hur Fitzpatrick har räddat hundar som lidit av allt från svåra tumörer till skadade ryggrader. Han var också den första veterinären i världen att skapa proteser åt en katt, som förlorat två av sina fötter.

Det finns de som har gjort liknelsen mellan Fitzpatrick och den svenske veterinären Sune Jerre, som är verksam på Jennyhill Djurklinik utanför Helsingborg. Jerre menar själv att han inte är en svensk motsvarighet till Fitzpatrick, men han är specialiserad i kirurgi på hund och katt, och har liksom Fitzpatrick räddat många hundar med svåra frakturer.

Jerre påpekar att det finns många mycket kompetenta veterinärer med specialiseringar i Sverige. Han menar dock att problemet är att hundar inte alltid får komma till den veterinär som har kompetensen som just deras problem kräver, eftersom stora veterinärskedjor bara remitterar internt. Det betyder att en hund som har ett problem som Jerre kan lösa inte alltid kommer till honom. Jerre anser också att avlivning ofta erbjuds som alternativ i fall där det inte behövs, utan där hunden kan behandlas och bli frisk. För att lösa det, menar han, måste det ske en förbättring och uppfostran av hela veterinärskåren. Genom att fler hundar remitteras dit det faktiskt finns specialiserade veterinärer som har kompetens att hjälpa dem, och genom att ägare och veterinärer tänker till en extra gång innan de väljer avlivning som lösning, kan fler hundar räddas, är med andra ord kontentan.

Om du har en hund med problem som kräver veterinärvård ofta, och skulle vilja flytta till Helsingborg för att ha närmare till Jennyhill Djurklinik och Sune Jerre, ska du gå in på Qleano.se. Där kan du nämligen hitta en städfirma som kan hjälpa till med flyttstädning, i Sandviken, Stockholm, Umeå eller var i landet du än bor för tillfället. För alla som har hund vet ju att de skapar mycket smuts och oreda i hemmet, som det kan vara skönt att slippa ta hand om själv när man ska lämna sitt hem för sista gången.