Veterinärens arbetsuppgifter

Många människor ser deras djur som allra bästa vänner och som familjemedlemmar. Då är det många gånger en katastrof om djuret blir sjukt och man behöver uppsöka en veterinär.

Veterinärer är specialister på djurens olika sjukdomar och skador, men vilka arbetsuppgifter har en veterinär egentligen?

Operation

En av de arbetsuppgifter veterinären utför är olika typer av operationer. Det kan vara mindre saker som att ta bort små knutor, kastreringar och liknande till att göra mer omfattande akuta ingrepp. Det är inte en vanlig veterinär som gör de större operationerna utan det krävs en del extra utbildning för att göra den här typen av ingrepp.

Avlivning

En annan, mindre rolig uppgift är att avliva djur. Det kan finnas flera anledningar till att ett djur behöver avlivas. Djuret kan vara gammalt och inte orka mer. Det kan också vara allvarligt skadad och lida mycket. Ibland är det också så att en djurägare har avlidit och sedan finns det ingen som kan ta hand om djuren. Om man har skrivit ett testamente på en begravningsbyrå i Göteborg att man vill att djuren ska avlivas brukar det i de allra flesta fall bli så. Ibland är det också rent olämpligt att omplacera djur då ägaren avlidit. Det kanske är så att djuret är gammalt och har svårt att anpassa sig till ett nytt hem. Djuret kan också ha sjukdomar som måste hållas i schack och därför inte kan omplaceras till en ny djurägare.

Försäljning av foder med mera

En annan uppgift som de flesta veterinärer har i dag är att sälja foder, godis, djurleksaker och andra tillbehör. Många djur kan behöva speciella foder av olika anledningar. Vissa foder hjälper ett djur att gå ner i vikt, andra löser upp urinstenar och vissa foder är till för en känslig matsmältning. De här fodren finns i stort sett bara att köpa hos veterinären och det kan vara bra att tänka på att köpa på sig inför storhelger och liknande.

Kontroller och vaccinering

En av de allra vanligaste arbetsuppgifterna veterinärer har är att göra kontroller på olika djur. Det kan antingen vara en kontroll som görs för att man ska sälja sitt djur eller för att man ska resa utomlands. I en del fall har man också märkt något konstigt med sitt djur och därför vill man kolla upp att allt verkligen är som det ska. Genom att gå på kontroll med sitt djur då och då kan man finna olika åkommor i tid och det kan underlätta en hel del för både djuret och dess ägare. En annan vanlig arbetsuppgift är att vaccinera djur av olika slag. Det kan antingen vara rabiesvaccin inför en resa, eller andra vacciner som mot valpsjuka, kattsnuva med mera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sona