Veterinärer för djurens talan

Veterinär är ett yrke som många drömmer om. Tanken på sjuka djur som ska vårdas och få hjälp att tillfriskna berör nästan alla personer, men det är inte alltid en dans på rosor att vara veterinär. Yrket är ofta tufft med många besvikelser och svåra beslut som ska fattas. Det är inte bara sjuka och ibland rädda samt aggressiva djur som ska hanteras, utan även djurets ägare och dennes anhöriga. Ofta är de inblandade personerna ledsna eller upprörda vid kontakt med djursjukvården, vilket innebär att veterinärer också måste kunna handskas med alla typer av människor på ett trevligt, pedagogiskt och respektfullt vis – speciellt om djurägaren får ett negativt besked.

Många tar ut sin ilska på sociala medier

Förutom att behöva hantera ledsna och arga djurägare ansikte mot ansikte finns det också andra problem som personal inom djursjukvården kan utsättas för. veterinärer hängs ut på nätet av arga djurägare, ofta på grund av att ägaren anser att veterinären har behandlat djuret på ett felaktigt sätt, eller att kostnaden för djurets vård har blivit extremt hög. På senare tid har det blivit ett hett diskussionsämne att riskkapitalbolag ofta äger stora andelar av djursjukhus eller veterinärkliniker, och detta har pekats ut som en anledning till varför priserna för djursjukvård har ökat drastiskt. Många väljer i största möjliga mån att gå till mindre, privatägda veterinärkliniker.

Utvecklingen går framåt

En aspekt som är viktigt att tänka på när det gäller priserna på djursjukvård är att utvecklingen hela tiden går framåt. Fler och fler sjuka djur går att rädda, men detta medför också ett större behov av specialiserade veterinärer och dyr utrustning. Ett djursjukhus har ofta högre priser på vissa behandlingar, men de kan utföra fler ingrepp och ge effektivare vård. En annan aspekt som påverkar är att man idag har ett annat förhållande till pengar och prissättning än tidigare. Idag väljer många att handla på nätet, till exempel i butiker som Outletsverige, och får då möjligheten att göra fynd. Detta gör att vår inställning till pengar generellt förändras, och vi jagar hela tiden låga priser och möjligheten att fynda.